@BitcoinHaber: Kısaca Bitcoin

24 Ağustos 2013 Cumartesi

Kısaca Bitcoin

Bitcoin dünyada kullanımı her geçen gün artan dijital bir para birimidir. Bu rehberde nasıl çalıştığını ve nasıl kullanabileceğinizi bulacaksınız. 

Bitcoin nedir? 

Bitcoin bir dijital para birimidir. Elektronik olarak üretilir ve saklanır. Hiç kimsenin kontrolü altında değildir. Dolar, Avro ya da TL gibi kağıda basılmaz. Tüm dünyaya yayılan bir bilgisayar ağına bağlı ve üzerinde matematik problemi çözen programlar çalışan bilgisayarlarda üretilirler. Kriptopara olarak bilinen ve sayıları son günlerde çoğalan para birimlerinin ilk örneğidir. Bitcoin mal ve hizmet alımında kullanılabilir. Bu anlamda klasik para birimlerine benzer. Ancak bitcoin'in diğer klasik paralardan en önemli farkı merkezinin olmamasıdır. Bitcoin ağını kontrol eden bir kurum yoktur. Paranın üzerinde büyük bir bankanın kontrolünün olmaması insanları daha rahat hissettirmektedir.

Kim buldu? 

Satoshi Nakamoto takma adındaki bir yazılım geliştirici matematiksel kanıta dayanan ödeme sistemi Bitcoin fikrini ilk ortaya atan kişidir. Çıkış noktası merkezi bir otoriteden bağımsız, elektronik olarak hızlıca ve düşük masrafla transfer edilebilen bir para sistemi yaratmaktı.

Kim basıyor? 

Hiçkimse. Bu para fiziksel olarak merkez bankalarının çatısı altında basılmaz. Merkez bankaları iç borçları kapatmak için para basar ve arzını artırarak paranın değerini düşürürler. Buna karşılık bitcoin dijital olarak herkesin serbestçe dahil olabileceği bir topluluk tarafından yaratılır. Bitcoinler birbirine bağlı binlerce bilgisayarın hesaplama gücünü kullanarak 'kazılır' ya da başka bir deyişle 'toprak altından yeryüzüne çıkarılır'. Bu bilgisayar ağı aynı zamanda yapılan transfer işlemlerinin geçerliğini kontrol eder. Böylece kendi kendini kontrol eden bir ödeme sistemi ortaya çıkar.

Yani sınırsızca bitcoin üretemez miyiz? 

Doğrudur. Bitcoin protokolü , yani kuralları, sadece 21 milyon bitcoin'in madenciler tarafından üretilip dolaşıma çıkmasına izin verir. Ancak bu para birimi küçük parçalara da ayrılabilmektedir. En küçük birim 100 milyonda bir bitcoin'e eşittir ve mucidin adı olan Satoshi olarak adlandırılır.

Altyapısı nedir? 

Bitcoin matematiğe dayanmaktadır. Sıradan para birimleri altın ya da gümüşe dayalıdır. Teorik olarak bankaya paranızı götürdüğünüzde karşılığını altın olarak alabileceğini bilirsiniz. Tabii pratikte bu hiçbirzaman mümkün olamaz çünkü bankanın elinde herkese dağıtacak kadar altını yoktur. Bitcoin ise altın ile değil matematik ile desteklenir. Tüm dünyada insanlar matematik formülleri ile bitcoin üreten bilgisayar programları kullanırlar. Bu matematik formülü gizli değildir ve herkes tarafından doğruluğu sınanabilir. Yazılım da açık kaynaklıdır. Bunun sayesinde isteyen herkes yazılımın doğru ve gerektiği gibi çalıştığını test edebilir.

Özellikleri nelerdir? 

Bitcoin'in birçok özelliği bulunmaktadır:

1. Merkezi değildir. Bitcoin ağı baştaki bir kişi veya kurum tarafından kontrol edilmemektedir. Bitcoin üreten ve işlemleri denetleyen her bilgisayar ağın bir parçasıdır ve birlikte çalışırlar. Yani teorik olarak bir merkezi birim para politikaları ile oynayarak değerini eritemez ya da insanların elinden bitcoin lerini alamaz. (2013 de kıbrıstaki bankalarda olduğu gibi) Eğer ağın bir bölümü erişilemez olsa bile para akışı devam eder.

2. Kurması kolaydır. Bankalar basit bir hesap açtırmak için bile deveye hendek atlatmaktadır. Hele ki kurumsal bir hesap açtırıp ödemelerinizi kredi kartıyla tahsil etmek için bürokrasinin çarklarını aşmanız gerekir. Bitcoin adresiniz ise saniyeler içinde alıp tahsilata başlayabilirsiniz. Kimse soru sormaz, ücret istemez.

3. Anonimdir. Bir noktaya kadar kimliğiniz gizlidir. Kullanıcılar birden fazla bitcoin cüzdanı/adresi edinebilirler ve bu adresler isimler ya da kişisel bilgiler ile ilişkilendirilmemektedir. Ancak...

4. Tamamen şeffaftır ... bitcoin ağı her transfer işleminin kaydını çok uzun bir muhasebe defterinde tutar. Bu deftere blok zinciri adı verilir. Blok zinciri tüm bilgiyi içerir. Eğer bitcoin adresinizi bir yerde ifşa ederseniz herkes bu adrese ne kadar bitcoin gönderildiğini görebilir. Sadece bu adresin sizin olduğunu blok zincirinde göremez.

5. Transfer ücretleri cüz'idir. Bankanız havale ve EFT ücreti olarak yüksek miktarlar alır. Bitcoinde ise transfer ücreti çok düşüktür.

6. Hızlıdır. Dünyanın her yerine dakikalar içinde bitcoin yollayabilirsiniz. Yüksek miktarda tranferler en fazla 1 saat içinde 6 kez onaylanarak kabul edilir.

7. Transferler iptal edilemez. Bir kez gönderildiği zaman geri dönüşü yoktur. Kredi kartında olduğu gibi ödemenin sonradan iptali sözkonusu değildir. Harcayan için dezavantajlı gibi görünse de bitcoin ile ödeme kabul eden satıcı için işlemin geri döndürülmemesi tahsilat riskini sıfıra indirir.

bitkoyun.com