@BitcoinHaber: Tane Tane Bitcoin

27 Şubat 2015 Cuma

Tane Tane Bitcoin

Geçen hafta sosyal medyadan tanıştığım Ömer adındaki bir arkadaş kendisine bitcoin anlatmamı rica etti. Bitcoin hakkında hasbelkader bildiğim birkaç şeyi anlatmanın benim için de iyi bir deneyim olacağını düşünerek kabul etttim. Bir kafede Ömer ve arkadaşı Burhan ile buluştuk. Okuyacağınız yazı bu buluşmadaki bazı gerçek soru ve cevapları içerse de düzeltme ve ilavelerle zenginleştirildiğinden hayal ürünü gibi kabul edilerek okunabilir.


1. Hiç Yoktan Para : Bitcoin


2. Bir Bitcoin Adresim Var


3. Para Transferi


4. Bitcoin Satın Almak


5. Bitcoin'i Kim Buldu?


6. Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining) Nedir?


7. Bitoin'in Değeri


8. Zorluk Seviyesi


9. Kriptografik Özet Fonksiyonu


tane-tane-bitcoin
Tane Tane Bitcoin

Hiç yoktan para

- Merhaba Murat abi, ben Ömer, bilgisayar mühendisliği 3. sınıfta okuyorum. Bu da arkadaşım Burhan, işletme okuyor. Bitcoin'i daha önce duymuştum ama ne olduğunu bilmiyordum. Geçenlerde arkadaşım da bahsedince sana soralım dedik. Nedir bu bitcoin?

- Hoşgeldiniz Ömer ve Burhan arkadaşlar. Bitcoin nedir derken aslında 2 farklı kavramdan bahsediyoruz. Birincisi bir ödeme ya da para iletme sistemi diyebileceğimiz bitcoin. İkincisi ise dolar, avro gibi bir para biriminin adı. İkisini ayrı düşünürsek anlaşılması daha kolaylaşacak.

- En çok merak ettiğimiz soru şu: Bitcoin'den para kazanılır mı? Ya da bitcoin'den en kısa sürede ne kadar kazanabiliriz?

- Bunun cevabı bende yok inanın. Bitcoin'den para kazanabilirsiniz belki ama önce ne olduğunu ve olmadığını çok iyi öğrenmelisiniz.

- Bitcoin madenciliği ile yoktan bitcoin üretilebildiğini duyduk. Bu nasıl oluyor? Çok kazanmıyorlar mı?

- Bitcoin madenciliğinin ne olduğunu biliyor musunuz?

- Hayır.

- O zaman konuyu anlatmaya biraz temelden başlayayım. Bitcoin sistemi dediğimiz şey sadece bir hesap defteri. Excel deki hesap tablosu gibi düşünebilirsin. Herkesin bir adresi ve yanında kaç bitcoin'e sahip olduğu yazılı.

bitcoin-hesap-defteri-1
Hesap Defteri

- Mesela Ömer'in 2 bitcoin'i var, Burhanın 3 bitcoin'i var gibi mi?

- Tam olarak öyle değil. Tabloda Ömer diye bir isim yok. Onun yerine 1e0982980... gibi karışık sayı ve harflerden oluşan hesap numarasının yanında bakiyesi yazıyor. Banka IBAN numarası gibi de düşünebilirsin bu hesap numarasını. Buna bitcoin adresi deniyor.
bitcoin-hesap-defteri-2-adresler
Bitcoin Hesap Defteri ve Adresleri

- Sisteme kaydolurken adımızı istiyor öyle değil mi?

- İstemiyor. Zaten sisteme kaydolmak gibi bir şey de sözkonusu değil. Sadece adresler var ama hangi adresin kime ait olduğu belli değil.

- Kafam karıştı biraz.

- Nornaldir merak etme. İlk başta anlaması da zor anlatması da.

- Peki sistem bu hesap numarasındaki bitcoin'in sahibini nereden tanıyor?

- Bitcoin kullanmak için bitcoin cüzdanı denilen bir programı çalıştırıyorsunuz. Bu program bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda olabilir, hiç farketmez. Burada bir parantez açıyorum, bitcoin sadece dijital olarak var olabilir. Yani fiziksel olarak kağıt ya da demir para şeklinde bir araç olamaz. Mutlaka bir bilgisayara ve internet bağlantısına ihtiyaç var.

- Bu cüzdan programı ücretli mi? Nereden buluruz?

- Bir sürü farklı bitcoin cüzdan programını ücretsiz olarak bulabilirsiniz. Benim bilgisayarımda Windows işletim sisteminde Bitcoin Core ve Multibit cüzdanları var. Android telefonumda ise MyCelium ve Blockchain.info cüzdanları kullanıyorum. Bilgisayar için aynılarının Linux,MacOS versiyonları var. Cep telefonları için Android'deki cüzdanların çoğının Osx versiyonları var.

bitcoin-cuzdani
Bitcoin Cüzdanı

Sonraki Bölüm: 2. Bir Bitcoin Adresim Var