@BitcoinHaber: Bitcoin'i Kim Buldu?

28 Şubat 2015 Cumartesi

Bitcoin'i Kim Buldu?

Tane Tane Bitcoin >> 5 - Bitcoin'i Kim Buldu?

- Bitcoin fikri ilk olarak 2009 yılında bir kriptografi forum grubunda ortaya atıldı. Forumda yazan kişi Satoshi Nakamoto adını kullanıyordu. Bu kişinin gerçek adını ve kimliğini hala bilmiyoruz.

- Çok gizemli..

- Nakamoto üzerinde çalıştığı projeyi  "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" adındaki makalede yayınladı. Satoshi Nakamoto'nun bitcoin sistemini anlattığı bu makalesini "Bitcoin: Eşten-eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi" olarak Türkçe'ye de çevirdim. Google'da “bitcoin makalesi” diye ararsan PDF ve Play Store'da e-kitap formatında da bulup okuyabilirsin.
satoshi-nakamoto-bitcoin-esten-ese-nakit-odeme-sistemi
Bitcoin: Eşten-Eşe Nakit Ödeme Sistemi

- Hemen indiriyorum. Ne anlatmış bu makalede?

- Elektronik para kavramı uzun zamandır biliniyor aslında. Bugün kullandığımız para, ki buna ekonomide fiat para deniyor, elektronik olarak da bankalar arasında ya da kişiler arasında transfer ediliyor. Başka bir tarafta örneğin bazı bilgisayar oyunlarının içinde yaratılan para birimleri de var. Bunlarla ticaret yapabiliyorsun. Buradaki problem bu para birimlerini hep birilerinin kontrol etmesi.
Parayı merkez bankası basıyor ve piyasaya sürüyor. Diğerlerini ise özel şirketler.  Dijital paranın bir otoriteye bağlı olmadan el değiştirmesi imkansız. İşte bu makalede Satoshi Nakamoto bir merkeze ihtiyaç duymadan da elektronik paranın var olabileceğini bilimsel yöntemle kanıtlıyor. Birkaç ay sonra da bu kanıtını pratiğe döktüğü ilk bitcoin programını yazıyor ve kaynak kodunu paylaşıyor.

- Zengin oluyor mu sonunda?

- Orasını bilmiyoruz ama birazdan madencilik konusunu anlattıktan sonra Nakamoto'nun hatırı sayılır miktarda bitcoin sahibi olduğu halde bu paraya hiç dokunmadığını görünce daha da şaşıracaksın.

- Evet ya, bitcoin madenciliğini anlatacaktın. Hep sonra diyorsun, daha sırası gelmedi mi?

- Geldi, şimdi tam sırası.

- Hadi anlat lütfen. Madencilere 25 bitcoin ödül verildiğini duydum. Ben de madenci olup kazanmak istiyorum.


Sonraki Bölüm: 6. Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining) Nedir?


Tane Tane Bitcoin