@BitcoinHaber: Bitcoin hakkında yanlış bilinenler - 2

29 Eylül 2013 Pazar

Bitcoin hakkında yanlış bilinenler - 2

Başlık: Bitcoin Karşılığı Seks
Kaynak: Hürriyet Gazetesi
URL: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/24806915.asp
Yayın tarihi: 28 Eylül 2013
Yazarı: Bilinmiyor

Gazetede yayınlanan yazı geçtiğimiz günlerde ZDNet http://www.zdnet.com/the-worlds-first-bitcoin-escort-agency-7000021209/ sitesinde yayınlanan haberin özeti. Hürriyet haberi aktarırken bazı eklemelerde de bulunmuş.

"Deneysel olarak başlatılan ve dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimi olarak geliştirilen ‘Bitcoin’ bundan beş yıl önce ‘Satoshi Nakamoto’ kullanıcı adlı kişi tarafından piyasaya sürülmüş ve 2010 yılında işlem görmeye başlamıştı. Altına benzeyen Bitcoin’in üzerinde  ‘Vires in numeris’  yazısı ise Latince'de  ‘rakamlardaki güç’ anlamına geliyor."

Bitcoin sanal bir para birimi ve kağıt ya da madeni para üzerine basılmıyor. Tüm işlemler sadece ve sadece elektronik ortamda tutulan defter kayıtlarından ibaret, fiziksel bir karşılığı yok. Hatta Bitcoin para biriminin resmi bir logosu veya sembolü  bile yok çünkü hiçbir ülke, kurum ya da kişi bitcoin sisteminin sahibi değil.

Yazarın bahsettiği üzerinde "vires in numeris" yazan ve altına benzeyen şey ise Bitcoin kullanıcılarının hayalgücü eseri binlerce tasarımdan sadece bir tanesi. Logoyu ve yazıyı altın kalıplarına dökseniz bile bu onu değerli bir süs eşyası olmaktan çıkarıp para yapmaz.

Bitcoin logosu ve madeni bitcoin neye benzer?


Yazının geri kalanında vurgulanan Bitcoin ile fuhuş, kumar, uyuşturucu ilişkisi okuyucunun gözünde bitcoin'i korkulacak ve yanına yaklaşılmaması gereken bir kavram haline getirmeye yetiyor. Oysa ki bitcoin teknolojisi sıradan alışverişlerde de kullanılıyor. Yurtdışında yaşayan ya da okuyan yakınınıza para göndermek, internet üzerinden çiçek sipariş etmek, hayır kurumuna yardım etmek, torununuza bayram harçlığı göndermek yapabileceklerinizden birkaçı. Yerine geçmek üzere olduğu kredi kartı ve nakit para ne kadar kötü amaç için kullanılıyorsa bitcoin de ancak o kadar kötü.

İlgili yazılar:
Bitcoin Hakkında Yanlış Bilinenler - 1