@BitcoinHaber: Bloomberg HT'den canlı yayında bedava bitcoin

16 Şubat 2016 Salı

Bloomberg HT'den canlı yayında bedava bitcoin

BloombergHT den canlı yayında izleyiciye bitcoin transferi

16 Şubat Salı günü Bloomberg HT televizyonunda canlı yayın sırasında bir izleyiciye kameralar aracılığıyla 5 TL Tutarında bitcoin gönderildi. Gökhan Şen ve Özge Özdemir tarafından hazırlanan Finans Merkezi programında bir bitcoin cüzdanı şifresi (Özel Anahtarı) karekod formatında basılarak yayında paylaşıldı.

bloomberg-ht-bitcoin
Bloomberg HT Canlı Yayında Bitcoin Verdi

Amaç pek çok izleyici tarafından sadece yatırım aracı olarak bilinen bitcoin arkasında yatan teknolojiye dikkat çekmekti. Bilgi transferinin para transferi anlamına geldiği bu yeni finansal aracın bu özelliği somut olarak denenmiş oldu. Bu sayede bitcoin'i yasaklamanın da tüm haberleşmenin kısıtlanması anlamına geldiğini gördük ve ne derece imkansız olduğunu öğrendik.

Nasıl Çalışıyor?

 Bitcoin sisteminde cüzdan hesabınız sadece sizin bildiğiniz uzun bir sayıdan oluşan Özel Anahtar (Private Key) tarafından güvence altına alınıyor. Bu sayıyı bir başkasıyla paylaşmanız durumunda sayıyı öğrenen kişi hesabınızdaki bitcoin miktarını kendi cüzdanına kopyalayabiliyor. Bu yöntem televizyon yayını üzerinden küçük bir miktar bitcoin içeren cüzdandaki Bitcoin'i göndermek için kullanıldı.

Yayında karekod şeklinde izleyiciler ile paylaşılan Özel Anahtarı cep telefonu ile okutarak kendi bitcoin cüzdanına aktarak ilk izleyici 0.005 BTC (Yaklaşık 5 TL) nin yeni sahibi oldu. Bir kez cüzdan boşaltıldıktan sonra aynı denemeyi yapanlar maalesef ekran başından eli boş ayrılmak zorunda kaldılar. Bitcoin işlemleri anonim olarak gerçekleştiği için çabuk davranıp bitcoin cüzdanını boşaltan izleyicinin kimliğini kendisi açıklamadıkça bilemiyoruz. Aşağıdaki video MyCelium cüzdan uygulamasını kullanarak saklı anahtar karekodunu nasıl bitcoin cüzdanınıza aktarabileceğinizi anlatıyor. Aynı işlemi farklı uygulamalar ile gerçekleştirmek de mümkün.

MyCelium Uygulaması ile karekodu bitcoin cüzdanınıza aktarmak (Video)
 



Bloomberg HT Finans Merkezi programının bitcoin özel bölümünü izleyin:



English Summary:

Live Bitcoin Giveaway on Bloomberg


February 16, Istanbul/Turkey - Major Financial News Channel BloombergHT (Turkish version of Bloomberg) gave away 5 mBTC (0.005 bitcoin) on live TV broadcast today.

An experiment aiming to prove how easy it is to send bitcoin over a TV transmission just resulted positively. During the live broadcast, program hostess Ozge OZDEMIR disclosed the private key belonging to bitcoin address 167ZF8hWxEjMwwMmMqW5qCmz451hsJVT6w by holding a largely printed QR code of it.

The bounty was immediately hunted by a bitcoin enthusiastic spectator who proved his victory by sending a message to bitcointalk forum signed by receivers bitcoin address.

Bitcoin community cheerfully welcomes Bloomberg's action in the Bitcointalk Forum because bitcoin rarely take place from its technical point of view in mainstream media. (BitcoinHaber)