@BitcoinHaber: Bir belgesel klişesi: Bitcoin ile yaşamak

31 Mayıs 2015 Pazar

Bir belgesel klişesi: Bitcoin ile yaşamak


Bir bitcoin belgeseli projesinde herhalde akla ilk gelen fikirlerden biri hayatını bitcoin'e adamış insanların günlük yaşamlarını bitcoin ile sürdürmelerini isteyip bu sırada filme almaktır. Bitcoin dünyasının dışında birisi için bu biraz da nasıl olsa yapamazlar tezinin kanıtıdır ve filmin mutlu sonla bitmesini hiçkimse beklemez.

bitcoin-belgeseli-life-on-bitcoin
Bitcoin Belgeseli: Life on Bitcoin

İşte bu klişe filmlerden olan Life on Bitcoin projesi 2013 yılında başladı. Yeni evli bir çift olan Beccy ve Austin Craig 3 ay boyunca tüm ihtiyaçlarını sadece bitcoin ile karşılayacaklardı. Proje Kickstarter'da büyük ilgi gördü ve 70.000$ kaynak topladı. Belgeselin hazırlıkları çok uzun sürdü belki de gösterime girmesi için bitcoin'in bir dönem yakaladığı yüksek ilgi seviyesine tekrar çıkması beklendi. Sonunda ilk resmi fragmanı yayınlandı.





Film vizyona girmeden aynı klişeyi uygulayan başka projeler de yapıldı. En fazla duyulanı da tabii ki CNN gibi geniş bir izleyici kitlesine ulaşan Inside Man belgeseli oldu. Daha önce de Şişir Beni (Supersize Me) belgeselinde hayatının bir bölümünü sadece hamburger yiyerek geçirip Fast Food'un zararlarına dikkat çekmeyi başaran Morgan Spurlock bu sefer de bir haftasını sadece bitcoin ile geçirmeyi denedi. Bu kez zararlarına ilgi çekmekten daha çok amaçlanan bitcoin'in ne olduğunu anlatmaktı elbette. 1 saatlik şovun sonunda izleyen herkes kriptopara uzmanı olmadıysa da arama motorlarına "bitcoin nedir" diye yazanların sayısı arttı.




Bir başka proje de diğerleri kadar duyulmasa bile içinde Türkiye'mizden görüntüler yer aldığı için dikkatimizi çekmeyi başardı. Avusturyalı bilgisayar programcısı ve bitcoin tutkunu Felix Weis çıktığı dünya turunda sadece bitcoin kullanacağını bitcointraveler blog sitesinde duyurdu. Felix'in ilk uğradığı yerlerden Fethiye Ölüdeniz'de çıktığı yamaç paraşütü turunu bitcoin ile ödemesi ise Türkiye bitcoin topluluğunda sevinçle karşılandı.



@BitcoinHaber