@BitcoinHaber: Hayp

22 Eylül 2016 Perşembe

Hayp

Tane Tane Blockchain

Bölüm 3: Hayp


- Hiçbirşeyi de tam anlatmıyorsun abi. En azından şunu söyle bari, blok zinciri bitcoin'in arkasındaki teknoloji mi gerçekten?
- Bir zamanlar arkasındaydı, şimdilerde önüne geçti gibi.
- Nasıl önüne geçti?
- Hayp nedir bilir misin?

blockchain-hype-sozluk
beklentisi boyunu aşan hype
 - Ha? Hayp mı? Duymuş olabilirim de birden sorunca çıkartamadım.
- İngilizce “h-y-p-e” diye yazılıyor. Türkçe karşılığını bulamadım. Yutturmaca ya da aldatıcı reklam diye çevirenler oluyor ama benim kasdettiğim anlamı yarattığı beklenti boyunu aşan her türlü inovasyon.  Gartner'in her sene güncelleyerek yayınladığı hayp eğrisi vardır. Teknolojiyi yakından takip ediyor geçinenler  bu senenin moda trendlerini bu grafikten takip ederler. Misal, geçen sene 3D yazıcılar pek bir revaçtaydı. Bitcoin ve Kriptoparalar önceki sene zirve yapmıştı. Bu sene de blok zinciri esintisi var. Danışmanlar 2016 sonbahar kreasyonlarına mutlaka birkaç blockchain sunumu eklesin. Bilen bilmeyen dergi editörleri de yaşasın blockchain başlıklı birkaç yazıyı son sayılarına alsın.

gartner-hype-cycle-2016
Gartner 2016 Hype Eğrisi

- Sence blok zincirini çok mu abartıyorlar?
- “Blok zinciri Bitcoin'in arkasındaki teknolojidir” cümlesi neden bahsettiğini bilmeyenlerin ezbere sarfettikleri basmakalıp bir tanımlama. Tıpkı “Bitcoin merkezi olmayan para birimidir” ya da “Almanya savaşı kaybedince biz de yenilmiş sayıldık” gibi.
- Hadi ya' Değil mi yani?
- “Kakao pastanın arkasındaki teknolojidir” öyleyse şeker, krema ve diğer bileşenleri gözardı edip kakaoya odaklanalım. Pasta şişmanlattığı için kötü bir şöhreti var. Sunumlarımızda pasta kelimesini kesinlikle kullanmamaya dikkat edelim.
- Kakaolu kek de yapabiliriz değil mi?
- Öyle, ama hiçbiri çıtır simidin yerini tutmaz.


İBRAHİM MÜTEFERRİKA

Sarayda Ar-Ge direktörü olarak çalışan İbrahim Müteferrika Paris'te gittiği 1720 teknoloji fuarında matbaayı ilk kez görür ve hayran kalır. Yurda döner dönmez padişah III. Ahmet'ten randevu alır ve hazırladığı “Matbaa 18. Yüzyıla Damgasını Vuracak” başlıklı sunumu padişaha ve devlet erkanına sunar.
Padişah sunumu çok beğenmiştir. Sualler kısmına geçildiğinde el kaldırır. “İbrahim Efendi” der, “Matbaa fevkalade bir icat lakin bu haliyle osmanlıya dühul ederse el yazması sektörünü bitirir. Herkesin kitap basması şer-i düzeni altüst eder.  Ayrıca bir takım münafıklar bu icadı gayrikanuni enfiye ticaretinde kullanabilir.”

İbrahim, “Hakkı şahanenleriniz var sultanım” diye cevap verir. “Emir buyurursanız matbaayı değil arkasındaki zincir teknolojisini getirelim

- Fıkra mıydı bu şimdi Murat abi? Komik gelmedi de.
- Ben iyi anlatamadım demek ki.  İşimize bakalım.

Devam edecek...
 
İlgili Sayfalar
Tane Tane Blockchain Bölüm 1 : Oyun