@BitcoinHaber: Bitcoin Duraklama Döneminde mi?

20 Şubat 2015 Cuma

Bitcoin Duraklama Döneminde mi?

Bitcoin kabul eden işletmelerinin sayıca artmasına rağmen perakende satışlarda kriptopara kullanımı çok da hızlı gelişmedi.

bitcoin-duraklama
Bitcoin Duraklama Döneminde mi?
Günün birinde bitcoin perakende ürün ve hizmet alımında kullanılabilir bir para birimi olabilir ama bir engele takıldı. Kriptopara kabul eden satıcıların - ki aralarında Microsoft, Expedia ve Overstock gibi büyük isimler de var - sayısı geçen yıl 4 katına çıkarak 100 bini aştıysa da bitcoin kullanılan perakende satışlarda artış çok küçük oldu.

Bitcoin fiyatı geçen ayki çakılmanın ardından toparlanıyor, bitcoin cüzdanları yaygınlaştı ve günlük bitcoin takası artış eğiliminde. Ancak yakından takip eden çevrelere göre hala temel olarak çevrimiçi kumar, yasadışı mal ve hizmet  alımı ve spekülasyon amacıyla kullanılıyor.

Bitcoin ve kayıt defteri olan blok zinciri, tasarımı gereği transferlerin hangi tip işlemlerin sonucu gerçekleştiğini görmemize izin vermiyor. Yine de ABD Merkez bankasının yakınlarda gerçekleştirdiği analiz sonucu "hala mal ve hizmet alımlarında nadiren kullanıldığını" gösteriyor.

Hong-Kong merkezli kriptopra teknolojileri şirketi Melotic'in iş geliştirme müdürü Tim Swanson'un tahminlerine göre, geçen hafta ortalama olarak günde yaklaşık 200 bin bitcoin el değiştirdi. Bunun 5 bin bitcoinden azı (1.2 Milyon dolar ederinde) perakende işlemlerde kullanıldı. Swanson'un bildirdiğine göre 2013 deki büyümenin ardından 2014 yılında perakende satışlar çoğunlukla sabit seyretti.

Birçokları için bitcoin hala kredi kartı kullanımının rahatlığı ve aşinalığından vazgeçirecek bir problemi çözmüyor. Juniper Research adına kriptoparaları araştıran Windsor Holden'e göre, bitcoin kullanmaya eğilimli olan kişiler bile  fiyat iniş çıkışları karşısında temkinli davranıyor. Buna 2014 yılında Mt.Gox ve Moolah gibi büyük borsaların başarısızlıkları  da ekleniyor. Geçen sene yapılan her 4 bin çevrimiçi perakende satıştan sadece biri bitcoin kullanılarak gerçekleşmiş.

Kumarın dışında bitcoin kullanılarak yapılan işlerde hala popüler olan ise stoklamak. Aşağıdaki grafikte ABD Merkez Bankası'nın yaptığı araştırmada toplanan veri bize bitcoin saklama ve göndermede adreslerin büyük çoğunluğunun en az 4 aydır uykuda olduğunu gösteriyor. Bu da adresler bağlı bulunan bitcoinlerin alışveriş yapmaktan çok yatırım amaçlı alındığını gösteriyor.





Kaynak : Is Bitcoin Stalling, Mike Orcutt, MIT Technology Review, 18.02.2015