@BitcoinHaber: Bitcoin'in Değeri

28 Şubat 2015 Cumartesi

Bitcoin'in Değeri

Tane Tane Bitcoin >> 7 - Bitcoin'in Değeri
- Bitcoin değeri neye dayanıyor?

- Hiçbirşeye. Arkasında ne altın ne dolar ne de değerli saydığımız hiçbir maddi varlık yok.

- O zaman fiyatı neye göre artıp azalıyor?

- Sadece beklentilere göre. İnsanlar ileride değerli olacağını varsayıp karşılığında bir para ödemeyi kabul ediyor. Aynı şekilde düşünen insanlar arttıkça da değer kazanıyor?

- O halde dolandırıcılık değil mi bu? Hiçbir değeri olmayan birşeye para yatırıyorlar.

- Bir düşün bakalım altının değerli olmasının sebebi ne? Ya da üzerinde resim ve yazılar bulunan bir kağıt senin gözünde neden değer sahibi? Aslında hepsi toplum olarak senelerce önce üzerinde uzlaştığımız için bir değer taşıyor. Bu “şey” değerli olacak demişiz ve öyle olmuş sonra da sorgulamadan kabul etmişiz.

- Yani bitcoin'in değeri yok mu?

- Yok. Tüm bitcoin servetim sadece bir yerde yazan bir sayı. Ama o sayının büyük olması benim için önemli. Aynı şekilde senin için de kendi sayının büyüklüğü önemli ve değeri buradan geliyor. Kendi sayını büyütmek için bana mal ve hizmet vermeyi kabul ediyorsun bu sayıya para diyoruz, hepsi bu.

- Bitcoin üretmenin zorluğu neye göre artıyor?

- Sisteme yeni para girişinin tek yolu bitcoin madencilerine verilen ödül. Bu ödül madenciye yaptığı bir işin karşılığı olarak veriliyor. Sistemdeki para transferlerinin kurallara uygun olarak yapıldığını denetleyecek bir mekanizmaya ihtiyaç var. Madenciler bu transfer işlemlerini topluyorlar ve belli aralıklarla, yaklaşık 10 dakikada bir, onaylayıp ayrı bir deftere yazıyorlar. Bu deftere de blok zinciri (blockchain) deniyor. Her 10 dakikada bir sadece 1 madenciye 25 bitcoin ödül veriliyor. (25 sayısı da değişken her 4 yılda bir yarıya düşüyor)

- Nasıl yani sadece 1 kişiye mi ödül veriliyor? Kime veriliyor?

- Evet, milyonlarca madenci ödüle ortak olmak için işlem gücünü harcıyor ama her 10 dakikada bir sadece 1 kişiye piyango isabet ediyor. Şaka değil, gerçekten piyango gibi işleyen bir sistem. Ancak o kadar adil işliyor ki hiçkimsenin itirazı yok.

- Ya diğerleri ne oluyor? Teselli ikramiyesi mi alıyor?

- Teselli ikramiyesi yok. Ya hep ya hiç. Bu yüzden gerçek hayatta da uyguladığımız bir yöntem uygulanıyor. Düşün ki Milli Piyango çekilişine bir bilet aldın. Okulda 200 öğrencisiniz ve her biriniz birer bilet aldınız. Ama bir kişiye ikramiye çıkma ihtimali çok küçüktür, öyle değil mi? 200 kişi ayrı ayrı bilet almak yerine paranızı birleştirip 200 bilet alsanız ve ortak bir havuzda saklasanız ikramiye çıkma ihtimali 200 kat artar buna karşılık kazanacağınız ikramiye miktarı 200'de birine düşer. Burada da bitcoin madencileri kendilerine ikramiye çıkma ihtimalinini artırmak için güçlerini madencilik havuzlarında (mining pool) birleştirir. Bu havuzlar öyle büyüktür ki bazen tüm sistemin %50 sini oluşturabilir. Havuzlar kazandıkları ödülü katılımcılar arasında adil şekilde dağıtırlar. Adil kabul edilecek birçok dağıtım yöntemi var, şimdi o konuya girmiyorum.

- Aklıma yattı. Ben de madenci olmak istiyorum. Nasıl alırım bu makinaları?

- Sabret, daha zorluk seviyesinden bahsetmedim.

Sonraki Bölüm: 8. Zorluk Seviyesi


Tane Tane Bitcoin