@BitcoinHaber: Bitcoin Zorluk Seviyesi

28 Şubat 2015 Cumartesi

Bitcoin Zorluk Seviyesi

Tane Tane Bitcoin >> 8 - Zorluk Seviyesi

- Zorluk seviyesi nedir?

- Bilmeceleri sever misin?

- Severim de ne alaka?

- Ödül verilecek madencinin seçimi bir bilmecenin çözümüne bağlı. Bu bilmece bilgi sorusu gibi br şey değil. Herkesin kabul ettiği bir kurala uyan çok büyük bir sayı bilmecenin çözümü. Bu sayıyı ilk bulan ödülü alıyor ve yeni bir yarışma ile devam ediyor. Bu sayı önceden de tahmin edilemeyeceği için bulması 1 dakika da alabilir 1 saat de alabilir. Sistemde ne kadar işlem gücü varsa sayının bulunması o kadar çabuk olabiliyor. Sistem her 10 dk da 25 bitcoin dağıtmaya programlandığı için bilmecenin çok hızlı çözüldüğü durumda zorluğunu artırıyor ki bir sonrakinde daha geç çözülebilsin ve iki ödül arasındaki ortalama yaklaşık 10 dakika olsun. Bu arada 10 dakikanın bir özelliği yok, sistemi icat eden optimum aralık olarak 10 dakika seçmiş o kadar.

- Yani 10  dakikada bir sistem zorlaşıyor mu?

- Hareketli ortalama ile hesaplandığı için zorluk seviyesi daha uzun dönemlerde artıyor ya da azalıyor. Her gün ödüle ortak olmak isteyen binlerce madenci sisteme katılıyor. Sistemdeki toplam işlem gücü arttıkça zorluk seviyesi de artıyor. 1 birim bitcoin üretme maliyeti de buna bağlı olarak artıyor.

- Zor olsun, zoru severim. Nereden alıyoruz bu makinaları?

- Dedim ya başta dizüstü bilgisayarınla yapabildiğin madenciliği artık sadece bu iş için üretilmiş cihazlarla yapabiliyorsun. Nereden alabileceğine geçmeden önce ne yaptıklarını anlatayım.

- Tamam

- Önce kriptografik özet (hash) fonksiyonundan bahsedeyim. Hiç duydun mu?

- Yok duymadım. Onu da okulda seneye göreceğiz sanırım.


Sonraki Bölüm : 9. Kriptografik Özet Fonksiyonu

Tane Tane Bitcoin