@BitcoinHaber: Bitcoin Madenciliği Nedir?

28 Şubat 2015 Cumartesi

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Tane Tane Bitcoin >> 6 - Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining) Nedir?

- Önce madenci kelimesinin bir metafor olduğundan başlayalım. Bitcoin sisteminde para arzı sınırlandırılmış. Tüm üretilen bitcoinler 21 milyon adedi geçemeyecek. Bu tıpkı dünya üzerindeki altın madeninin sınırlı olması ve bu yüzden değerli olmasına benziyor. Bitcoin de altın gibi zor elde edildiği için üretme işine “bitcoin madenciliği” üretene de “bitcoin madencisi” demişler.
Bitcoin madencisi aslında insana değil bu işi yapan cihaza verilen isim.

- Nasıl bir cihaz bu bitcoin madencisi? Neye benziyor?

- Neye benzeyecek, bilgisayara benziyor. Bitcoin ilk çıktığında evimizde kullandığımız basit bir notebook veya masaüstü bilgisayar bile bitcoin madencisi olarak kullanılabiliyordu.

- Şimdi kullanılamıyor mu yani?

- Hayır, şu anda normal bir bilgisayar ile bitcoin üretmek mümkün değil.

- Neden?

- Herşey altının değeri ile elde etmenin zorluğu arasındaki bağıntı gibi aslında. Altın örneğinde toprağın altından çıkarma maliyeti gün geçtikçe artar, her gün toprağı daha derin kazman gerekir. Denklemin bu yanını değiştirmek mümkün değildir bu yüzden denklemin diğer yanı, yani fiyatı da maliyete bağlı olarak artar. Bitcoin örneğinde ise denklemde üretim maliyeti tarafı değişkendir. Önceden 1 liralık bitcoin üretmek için yaklaşık 1 lira masraf yapılıyorsa (ki masrafı karşılamasa kimse üretmezdi) bitcoin değeri arttıkça üretim maliyeti de suni olarak artırılmalıdır.

Sonraki Bölüm: 7. Bitoin'in Değeri


Tane Tane Bitcoin