@BitcoinHaber: Kriptografik Özet Fonksiyonu

28 Şubat 2015 Cumartesi

Kriptografik Özet Fonksiyonu

Tane Tane Bitcoin >> 9 - Kriptografik Özet Fonksiyonu

- Öyle olsun. özet fonksiyonuna bir taraftan büyük bir sayı sokarsın, diğer tarafından küçük bir sayı alırsın. Temeli bu.  Mesela modulus (kalan) fonksiyonunu düşün. Büyük bir sayının küçük sayıya bölündüğünde kalan sayı. Örneğin Mod5 için Mod5(6) = 1, Mod5(7)=2, Mod5(10)=0 gibi. Küçük sayıyı bildiğinde büyük sayıyı tahmin edemezsin ama bir seçenek kümen vardır.  Kriptografik özet fonksiyonunda ise küçük sayıdan büyüğünü tahmin edebilmen imkansıza yakındır. Daha detaylı öğrenmek istersen wikipedia da   http://en.wikipedia.org/wiki/Cryptographic_hash_function sayfasına bakabilirsin.

Birçok kriptografik özet fonksiyonu vardır, bunlardan en bilinenlerinden biri bitcoin'in de kullandığı SHA256 kriptografik özet fonksiyonudur.  Bir diğeri Litecoin ve başka altcoinler tarafından kullanılan Scrypt özet fonksiyonudur.

- Altcoin nedir?

- Altcoin alternatif coin demek. Bitcoin tamamen açık kaynak kodlu bir kriptopara yazılımı ve buna bağlı olan protokole verilen isimdi. Bu protokolde kriptopara mantığını koruyarak birkaç parametre değiştirilerek türevlerini elde etmek mümkün. En başta kriptografik özet fonksiyonunu değiştirmek geliyor. Ya da ödül miktarını, onay süresini, ödül yarılanma süresini vb. Bugün takip bile edemeyeceğimiz yüzlerce altcoin var, mesela Litecoin,DogeCoin,NXT,Darkcoin, vb. İstersen sen de ÖmerCoin diye bir para çıkarabilirsin. Teknik özelliği bakımından bitcoin'den hiçbir farkı da olmayabilir ama bu senin çıkardığın paranın bitcoin gibi değerleneceği anlamına gelmez.

- Bitcoin değerini kim belirliyor?

- Ben belirliyorum. Şaka ama bir anlamda da doğru..  Diyelim ki benden 1 bitcoin almak istedin. Ben de senden 600TL istedim. Bulunduğumuz ortamda başka satıcı olmadığına göre bitcoin fiyatı 600 TL'dir diyebiliriz. Şimdi içeri başka bir satıcı girse ve 550 TL istiyorum dese fiyat 550 TL olur. Ama adamın elinde sadece 0.5 BTC olsun. Yarısını onun istediği fiyattan yarısını benim istediğim fiyattan alacağın için senin alış fiyatın 575 TL olur. Bir de bu senaryoyu borsada pek çok alıcı ve satıcının bir araya geldiği duruma uyarla. Bitcoin fiyatı alış ve satış arasındaki denge noktasında oluşur.

- Sahi 1 BTC kaç TL ediyor borsada?

- Bugün BTCTürk'te 610 TL

- Madenci cihazı diyorduk, konu konuyu açtı daha gelemedik. Yok kriptografik fonksiyondu derken.

- Bunları öğrenmen senin yararına olur. Özet fonksiyonunu bilmeden alacağın cihazları karşılaştıramazsın. Hangi altcoin hangi fonksiyonu kullanıyor bilmeden madenci olman mümkün değil ancak kazma olursun :)

Devam edecek...

1. Hiç Yoktan Para : Bitcoin


2. Bir Bitcoin Adresim Var


3. Para Transferi


4. Bitcoin Satın Almak


5. Bitcoin'i Kim Buldu?


6. Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining) Nedir?


7. Bitoin'in Değeri


8. Zorluk Seviyesi


9. Kriptografik Özet Fonksiyonu


10. Bitcoin Cüzdanı Nedir?